El R.D. 665/1997, de 12 de maig, sobre la protecció de treballadors contra els riscos relacionats amb l’exposició a agents cancerígens o mutàgens durant el treball i les seves modificacions, constitueix la legislació bàsica a considerar respecte a l’exposició laboral a aquest tipus d’agents químics.
Amb posterioritat, la Unió Europea ha anat publicant una sèrie de Directives fins a arribar a la Directiva que suposa la publicació del R.D. 427/2021, de 15 de juny, en el qual s’inclouen els treballs que suposin exposició cutània a olis minerals prèviament utilitzats en motors de combustió interna per lubrificar i refrigerar els elements mòbils del motor i treballs que suposin exposició a emissions de motors dièsel. En l’Annex I, es relacionen les substàncies, preparats i procediments considerats cancerígens que afecten de manera directa els tallers de reparació d’automòbils i que provoquen que la gestió de la PRL en aquests negocis s’hagi de realitzar sota els criteris de la normativa de cancerígens i mutàgens.
Durant la jornada es va presentar la guia “Prevenció de l’exposició a fums de motors dièsel i olis de motor usats en els tallers de reparació d’automòbils”, editada per Foment del Treball.